01.06.2013

Oxford EASI Cup 2013

Návrat na všetky články

Združenie Sofia Bratislava združujúce ľudí s duševnou poruchou, príbuzných a priateľov sa v júni 2013 zúčastnilo celoeuróskeho športového podujatia EASI Cup 2013 v Oxforde vo Veľkej Británii. Na tomto podujatí sa stretávajú každoročne športovo založení ľudia so skúsenosťou psychiatrického ochorenia a strávia niekoľko dní v priateľských športových stretnutiach pri futbale, volejbale a ďalších športoch. Množstvo členov združenia sa poctivo pripravovalo v prenajatej telocvični celý rok pri každotýždňových stretnutiach, kde sme hrali futbal, volejbal, nohejbal, basketbal, ping-pong.

Oxford EASI Cup Oxford EASI Cup

Nakoniec deviati z nás vyrazili do Oxfordu na každoročné športové stretnutie EASI Cup 2013 konané pre ľudí s duševnou poruchou z celej Európy. Ondro a Monika leteli z našej skupiny prvý krát lietadlom, ktoré nás odnieslo z Viedne na letisko Luton. Tam sme pokračovali dvojhodinovou cestou autobusom do Oxfordu. Ubytovali sme sa po jednom na izbe na študentských internátoch tej druhej, menej známej univerzity Oxford Brookes University. Okrem príjemného ubytovania v typických anglických domoch sme vyskúšali aj zdravú študentskú kuchyňu v univerzitnej menze, i keď anglická kuchyňa má svoje špecifiká a viac krát nás prekvapili s tým, čo sme dostali skombinované na tanieri.

Na druhý deň začal celodenný futbalových turnaj na ihriskách patriacich k univerzite. Spolu sa stretlo až 200 športovcov v 20tich družstvách. Okrem množstva anglických mančaftov boli v hre aj tímy z Nemecka, Francúska, Holandska, Nórska, Rakúska a Španielska. U niektorých súperov sme videli atletické postavy a také športové nasadenie, že sme až pochybovali, či sa jedná o ľudí so skúsenosťou duševnej poruchy, alebo skôr sme tipovali dobre vyšportovaných študentov sociálnej práce. Naozaj to športové nasadenie hlavne u anglických tímov bolo veľmi vysoké, tak sme po prvých dvoch troch výraznejších prechrách zmenili taktiku na zabetónovanú obranu. Potom sme už ďalšie zápasy prehrávali zvyčajne iba o gól a s Rakúšanmi sme dokonca aj remizovali 0:0. Úplne posledný zápas sme dali aj čestný gól Holanďanom na remízových 1:1. Holanďania boli fajn, aj dostali cenu fair play pre futbalový turnaj. Brali to tak voľnejšie, aj počet dievčat a chlapcov mali podobne namixovaný ako my, ktorí berieme tento šport ako relax, oddych a robíme to pre zábavu, čo je vždy dôležitejšie ako gólový výsledok za každú cenu.

Betka však reprezentovala najlepšie z nás a zaplávala na druhom mieste, tesne za ňou aj Monika. Rýchlo sme povyskakovali z bazéna a ponáhľali sa na ping-pongový turnaj. Tu 40 hráčov dohrávalo prvé dvojhry, tak nám dovolili sa pridať do pavúka. Ukázalo sa, že sú tu aj veľmi dobrí hráči, našťastie aj zo Slovesnka, keďže Tomáš skončil na vynikajúcom treťom mieste za kamarátmi z Holandska a Nemecka.

Poobede sme dostali voľný pol deň a vybrali sme sa autobusom do centra. Aj tu jazdia poschodové autobusy double deckre ako bežná doprava a Oxford so svojimi 150 tisíc obyvateľmi ani nepotrebuje električky. Nám sa double deckre páčili tak sme si vybrali aj okružnú jazdu po meste na streche Autobusu. Mesto je v nádhernej historickej architektúre, kde nás prekvapilo to veľké množstvo stredných škôl, univerzitných budov s bohatou a Zaujímavou históriou. V meste je aj známa atrakcia s loďkami a vysokými pádlami, kde údajne podľa humorných poznámok domácich začiatočníci Skončia v strede jazera s pádlom zapichnutým do bahnistého dna, bez možnosti doplávať k brehu. To sa nám našťastie nestalo, ale nám vlastne stačila Prechádzka po meste, obzeranie obchodov a stánkov so suvenírmi a po znalostiach s anglickou kuchyňou očerstvenie v dobre známom Pizza Hut. Posledný deň sme sa ešte zapojili do volejbalového turnaja. Tu sa ukázalo, že ďalšie tímy sa zasa veľmi precízne pripravovali na tento turnaj, čo sa Vyplatilo našim kamarátom z Francúzska, ktorí skončili nakoniec druhý.

Športový deň ešte pokračoval recesistickou disciplínou v hode s gumenou čižmou. Je to údajne veľmi potrebná výbava každého Oxfordčana do daždivého anglického počasia.

Veľmi sa nám páčilo celé podujatie a máme kopec skvelých zážitkov. Všetci sme tak trochu víťazi, čo organizátormi ocenili medailov pre každého účastníka.

Projekt Grundtvig bol financovaný európskou komisiou a organizačne ho zabezpečil pre našich členov Ľubo Cerina. Dnes naši členovia cítia potrebu pokračovať v športovaní a radi by sme si opäť prenajali telocvičňu. Zruženie funguje iba z príspevkov členov, ľudí s Duševnou poruchou, resp. Z prostriedkov ktoré si členovia sami vyzbierajú pre združenie vďaka zbierke Nezábudka organizovanou Ligou za duševné Zdravie. Preto hľadáme možnosť získať prostriedky na projekt prenájmu telocvične aj na ďalší rok. Grantov je vždy málo a nie vždy sú vypísané tak, aby Naše združenie splnilo podmienky. Možno nám pomôžu dobrí ľudia na stránke ľudiaľudom.sk a prispejú čo i len malou čiastkou na ďalšie športovo-Relaxačné aktivity, ktoré by sme v združení Sofia veľmi radi ďalej rozvíjali. Naše združenie Sofia Bratislava je otvorené pre ľudí s duševnou poruchou a v prípade záujmu nájdete pozvánky na naše akcie na Facebooku na Stránke Združenie Sofia Bratislava, prípadne nás kontaktujte mailom na adrese zdruzeniesofia@gmail.com